Μία νέα μεθοδολογία ανακύκλωσης και επανάχρησης αισθητηρίων συστημάτων, που μειώνει σημαντικά το κόστος ανάπτυξης διαδραστικών έργων τέχνης, χρησιμοποίησαν ερευνητές του εργαστηρίου inArts, με συντονιστή τον δρ. Γιάννη Δεληγιάννη, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε πρόσφατη καινοτόμο έρευνα που ανέπτυξαν.
Η έρευνα ξεκίνησε με στόχο τη μείωση του κόστους δημιουργίας διαδραστικών συστημάτων και εγκαταστάσεων τέχνης, που σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλό, κυρίως λόγω των αισθητηρίων συστημάτων που χρησιμοποιούνται, αλλά και των ιδιαίτερων προγραμματιστικών απαιτήσεων τους.
Τα συγκεκριμένα έργα τέχνης βασίζονται σε αισθητήρια συστήματα, τα οποία εντοπίζουν τι συμβαίνει στο περιβάλλον και προσαρμόζουν ανάλογα το περιεχόμενο τους, ή πολλές φορές επιτρέπουν τη διάδραση με τους επισκέπτες.
Παλιά μεταχειρισμένα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως ποντίκια, κάμερες ή πληκτρολόγια, αλλά και κάθε άλλη συσκευή που διαθέτει ενσύρματο ή ασύρματο σύστημα επικοινωνίας με τον υπολογιστή, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με τελείως διαφορετικό ρόλο.