Search
Close this search box.

Γιατί ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον με πηγούνι;

Μέχρι τώρα αρκετοί ερευνητές είχαν υποστηρίξει διάφορες θεωρίες, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι το πηγούνι βοηθά τους ανθρώπους στο προσελκύουν πιθανούς συντρόφους. Η τελευταία έρευνα, ωστόσο, επισημαίνει ότι η εξέλιξη του πηγουνιού στους ανθρώπους έχει να κάνει με το μαγείρεμα των τροφίμων, τα οποία έγιναν πιο μαλακά.

9fe39bb2e8d833381e1cfe7c032cd11a_L

Ο συγγραφέας της μελέτης, Dr James Pampush, επισημαίνει ότι το γεγονός ότι οι πίθηκοι και οι μαϊμούδες δεν έχουν πηγούνια αποδεικνύει ότι πρέπει να εξελίχθηκαν αφότου οι πρόγονοι του ανθρώπου διαχωρίστηκαν από άλλα «παρακλάδια» της οικογένειας των πρωτευόντων.

Στο παρελθόν κάποιοι είχαν υποστηρίξει, ότι η εξέλιξη και ανάπτυξη του πηγουνιού θα μπορούσε να είναι ένα καθαρά τυχαίο παράδειγμα «γενετικής παρέκκλισης», χωρίς να υπάρχει κάποιος εξελικτικός σκοπός ή αιτία.

Ωστόσο, η νέα αυτή έρευνα –που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Human Evolution και επικαλείται το onmed- αναφέρει ότι ακριβώς επειδή η εξέλιξη του πηγουνιού συνέβη 77 φορές γρηγορότερα από μια μέση γενετική αλλαγή, είναι εξαιρετικά απίθανο να συνέβη τυχαία.

Ο Dr Pampush υπολόγισε ότι το πηγούνι άρχισε να εμφανίζεται πριν από 6 εκατομμύρια με 200.000 χρόνια, με πιο πιθανή εκτίμηση τα 2 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτό θα συνέπιπτε με το τεράστιο άλμα προς τα εμπρός της ανθρώπινης νοημοσύνης, που οδήγησε σε σημαντικές εφευρέσεις, όπως αυτή του μαγειρέματος των τροφίμων.

Η εξέλιξη του πηγουνιού προέκυψε ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα δόντια και τα σαγόνια των ανθρώπων άρχισαν να συρρικνώνονται, επειδή δε χρειαζόταν πια να μασούν ωμό κρέας και φυτά, εξήγησε ο Dr Pampush στη βρετανική εφημερίδα Independent on Sunday.

«Εικάζω ότι αυτό συνέβη περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν υπήρξε ένα άλμα στο μέγεθος του εγκεφάλου. Αποκτήσαμε μαλακή τροφή και δε χρειαζόμασταν πια μεγάλα δόντια. Υποθέτω ότι οι αλλαγές που τελικά οδήγησαν στην εμφάνιση του πηγουνιού, συνδέονται άμεσα με το μαγείρεμα και έμμεσα με τους μεγαλύτερους εγκεφάλους και σώματα των ανθρώπων» είπε ο ίδιος.

Η θεωρία του Dr Pampush έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες προτάσεις επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες το πηγούνι σχετίζεται με τη σεξουαλική επιλογή, με τα εξέχοντα πηγούνια να ξεχωρίζουν τους άντρες που είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν ταίρι.

Το γεγονός ότι τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες έχουν πηγούνια, κάνει τη θεωρία της σεξουαλικής επιλογής λιγότερο πιθανή, επειδή τέτοιου είδους εξελίξεις θα αφορούσαν το ένα από τα δύο φύλα, όχι και τα δύο. Μία άλλη θεωρία θέλει την εξέλιξη του πηγουνιού να έχει προκύψει ως ένας τρόπος για να εξισορροπηθεί το στρες που ασκείται στα σαγόνια από το μασούλημα, ωστόσο ο Dr Pampush απορρίπτει και αυτήν την ιδέα, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)