Αρκούν έξι δευτερόλεπτα σωματικής άσκησης για να μεταμορφώσουν τη φυσική μας κατάσταση, επισημαίνει σκοτσέζικη έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Abertay, σύμφωνα με το BBC.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα μεγαλύτερα οφέλη φάνηκαν σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Αλλά και στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες, τα οφέλη από την άσκηση ήταν ορατά καθώς, όσοι γυμνάζονταν έστω και για λίγα δευτερόλεπτα την ημέρα, εμφάνιζαν χαμηλή αρτηριακή πίεση και η φυσική τους κατάσταση ήταν πολύ καλή.
Την ίδια ώρα, μία άλλη έρευνα, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ, δείχνει ότι επτά λεπτά τζόκινγκ, σε καθημερινή βάση, αρκούν για να μειωθεί κατά 50% ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιακά νοσήματα.
Η μελέτη, που δείχνει ότι το τρέξιμο βοηθάει στην μακροζωία χαρίζοντας πρόσθετα χρόνια ζωής, αναφέρει επίσης ότι ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα τρέχει κανείς ή για πόση ώρα, οι άνθρωποι που αθλούνται έστω και λίγο ή με αργό ρυθμό, καθημερινά κινδυνεύουν λιγότερο από πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους δεν τρέχουν καθόλου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ντακ-τσουλ Λι του Τμήματος Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, μελέτησαν πάνω από 55.000 άτομα ηλικίας 18 έως 100 ετών για μια περίοδο 15 ετών, για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στο τρέξιμο και στην μακροζωία.
Από τα άτομα αυτά τα 3.413 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης και από αυτούς τους θανάτους, οι 1.217 οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια. Από το σύνολο του δείγματος, ένας στους τέσσερις ανθρώπους (ποσοστό 24%) είχε τη συνήθεια να τρέχει στον ελεύθερο χρόνο του.
Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έτρεχαν, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 45% μικρότερο κίνδυνο θανάτου ειδικότερα από καρδιαγγειακή αιτία (έμφραγμα ή εγκεφαλικό), σε σχέση με όσους δεν είχαν αναπτύξει τη συνήθεια να τρέχουν. Όσοι έτρεχαν, ζούσαν κατά μέσο όρο τρία χρόνια παραπάνω, σε σχέση με όσους δεν έτρεχαν.
Οι ερευνητές επεσήμαναν πως, από άποψη προστασίας της δημόσιας υγείας, το τρέξιμο είναι εξίσου σημαντικό με την μείωση της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της υπέρτασης.Τόνισαν ακόμη ότι, το τρέξιμο είναι εξίσου ευεργετικό και για δύο φύλα, ανεξάρτητα από ηλικία, βάρος, κατάσταση υγείας και συνήθειες (αλκοόλ, τσιγάρο).
Η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και όσοι τρέχουν μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, λιγότερα από δέκα χιλιόμετρα την ώρα, κινδυνεύουν λιγότερο από πρόωρο θάνατο.Επίσης, όσοι τρέχουν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα, έχουν σχεδόν ίδιο όφελος από άποψη μειωμένης θνησιμότητας με κάποιον που τρέχει πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα.
Τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν όσοι έτρεχαν συστηματικά για πάνω από έξι χρόνια, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο μείωση 50% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και μείωση 29% από άλλη αιτία.