Search
Close this search box.

Ανακαλύφθηκε νέα υπερ-γαλαξιακή δομή και η θέση του Milky Way στον κοσμικό ιστό!

717291_stunning-night-wallpaper

Ο νέος τρισδιάστατος κοσμικός “χάρτης” δείχνει ότι ο Γαλαξίας μας, μαζί με περίπου 100.000 άλλους, ανήκει στο ίδιο γιγάντιο υπερ-σμήνος, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 520 εκατομμυρίων ετών φωτός!

Οι αστρονόμοι μόλις απέκτησαν μια καλύτερη εικόνα της θέσης του Γαλαξία μας (Milky Way) στο σύμπαν, μετά τη νέα και απρόσμενη ανακάλυψη ότι αυτός συνιστά μέρος ενός τεράστιου υπερ-σμήνους γαλαξιών -άγνωστου μέχρι σήμερα- το οποίο ονόμασαν “Laniakea”. Στα Χαβαϊκά (ή Χαβανέζικα) σημαίνει Αχανής Παράδεισος και η ονομασία δόθηκε προς τιμήν των Πολυνήσιων εξερευνητών που χρησιμοποιούσαν τη γνώση του ουρανού και των άστρων, προκειμένου να προσανατολίζονται όταν διέσχιζαν τον απέραντο Ειρηνικό ωκεανό.

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, χαρτογράφησαν τον ουρανό με τη βοήθεια μιας νέας τεχνικής που συνυπολογίζει τις αποστάσεις των πιο κοντινών γαλαξιών (8.000 τον αριθμό) και τις σχετικές μεταξύ τους κινήσεις.

Ο νέος κοσμικός “χάρτης” είναι 3D και δείχνει ότι ο Γαλαξίας μας, μαζί με περίπου 100.000 άλλους, ανήκει στο ίδιο γιγάντιο υπερ-σμήνος, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 520 εκατομμυρίων ετών φωτός ή 9,5 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων!

2

Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι πίστευαν ότι ο Γαλαξίας μας ανήκε στο μικρότερο υπερ-σμήνος γαλαξιών της Παρθένου, με διάμετρο 100 εκατομμύρια έτη φωτός, το οποίο όμως, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, δεν είναι παρά ένα “παράρτημα” της Laniakea. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο Γαλαξίας μας στην πραγματικότητα ανήκει σε ένα υπερ-σμήνος γαλαξιών 100 φορές μεγαλύτερο σε όγκο και μάζα απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα.

Με τη Laniakea “συνορεύουν” άλλα τεράστια υπερ-σμήνη γαλαξιών, όπως του Περσέα-Ιχθύων (το κοντινότερο στον γαλαξία μας), του Ηρακλή, της Κόμης κ.α., τα ακριβή όρια των οποίων δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.   Κοσμικός ιστός: η μεγαλύτερη υπερ-δομή στο παρατηρήσιμο σύμπαν.

O επικεφαλής της έρευνας δήλωσε σχετικά με το νέο εύρημα: «είναι σαν να ανακαλύπτει κανείς για πρώτη φορά ότι η πόλη του στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης χώρας, που συνορεύει με άλλες», ενώ δεν απέκλεισε το υπερ-σμήνος να αποτελεί μέρος μιας ακόμη μεγαλύτερης γαλαξιακής δομής, που ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί.

Σε όλο το ορατό Σύμπαν οι γαλαξίες τείνουν να συγκεντρώνονται σε ομάδες ή αλλιώς σμήνη, τα οποία με τη σειρά τους ομαδοποιούνται σε υπερ-σμήνη, όπως αυτό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Τα υπερ-σμήνη με τη σειρά τους στοιχίζονται σε έναν κοσμικό ιστό που εκτείνεται ως τα πέρατα του σύμπαντος!

Το παρακάτω infographic αποδίδει εξαιρετικά τις συγκριτικές διαφορές μεγεθών μεταξύ γνωστών δομών του σύμπαντος. Η Γη μοιάζει μια απειροελάχιστη ασημαντότητα μπροστά στα ασύλληπτα μεγέθη της κοσμικής κλίμακας.

3

“Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the western spiral arm of the Galaxy lies a small unregarded yellow sun. Orbiting this at a distance of roughly ninety-two million miles is an utterly insignificant little blue green planet whose ape-descended life forms are so amazingly primitive that they still think digital watches are a pretty neat idea.”

―Douglas Adams, The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)