Search
Close this search box.

Ένα επάγγελμα με περίεργο όνομα: Αναλογιστής

Πολλοί είναι οι κλάδοι εκεί έξω όπου ενώ χαρακτηρίζονται -από τους ειδικούς του επαγγελματικού προσανατολισμού- ως τα επαγγέλματα με τεράστιο επαγγελματικό μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά και διαδεδομένα τόσο σε μαθητές και γονείς, όσο και σε τελειόφοιτους φοιτητές!

Ένα από αυτά τα επαγγέλματα είναι και αυτό του αναλογιστή, το οποίο σύμφωνα με προβλέψεις, χαρακτηρίζεται ως ο κλάδος του μέλλοντος, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο!

Τι κάνει ένας αναλογιστής; Ποιες οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις, οι γνώσεις και οι απολαβές του;

to-epangelma-tou-mellontos-stin-ellada-echi-periergo-onoma

Αναλογιστής

Ο αναλογιστής, χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά και τη στατιστική καθώς και την οικονομική θεωρία, μελετά και ποσοτικοποιεί τις οικονομικές επιπτώσεις αβέβαιων μελλοντικών γεγονότων χρησιμοποιώντας κυρίως τα μαθηματικά και τη στατιστική! Ένας αναλογιστής απασχολείται κυρίως σε οργανισμούς των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη διαχείριση οικονομικών κινδύνων.

Που δουλεύει;

Απασχολούνται αρχικά σε ασφαλιστικές εταιρείες, στη συνέχεια δραστηριοποιούνται και σε εταιρείες γενικών ασφαλίσεων και, στο ώριμο στάδιο ανάπτυξης, εργάζονται στις τράπεζες και στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο.

Απολαβές

Στα αρχικά στάδια, όλοι σχεδόν οι αναλογιστές εργάζονται ως μισθωτοί σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αργότερα όμως πολλοί γίνονται αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούνται σε εταιρείες αναλογιστικών συμβούλων. Το αναλογιστικό επάγγελμα είναι ένα ιδιαίτερα «επίλεκτο» επάγγελμα, που ασκείται από περίπου 70.000 άτομα σε παγκόσμια κλίμακα. Μάλιστα, με βάση το κύρος, αμοιβές, συνθήκες εργασίας κ.λπ., κατατάσσεται, σε πολλές προηγμένες χώρες, στις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες επαγγέλματα.

Προϋποθέσεις

Πρακτικά, το Π.Δ. 53/2013 ορίζει τα προσόντα και τη διαδικασία πιστοποίησης αναλογιστή ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπου, για την απόκτηση του πιστοποιητικού άσκησης του επαγγέλματος του αναλογιστή, ο υποψήφιος υπόκειται σε εξετάσεις που διενεργούνται δύο (2) φορές τον χρόνο, τους μήνες Ιανουάριο και Ιούνιο, ενώπιον εξεταστικής επιτροπής.
Τα τμήματα που βγάζουν έναν αναλογιστή

Τα τμήματα της Στατιστικής του ΟΠΑ και Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι δυο κατεξοχήν τμήματα που μπορούν να δώσουν ένα ισχυρό υπόβαθρο σε όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο χώρο, δίχως αυτό να σημαίνει πως είναι και τα μοναδικά. Σύμφωνα με την Προκήρυξη (Αριθμός 6Κ/2014) του ΑΣΕΠ που αφορούσε στην πρόσληψη μονίμου προσωπικού στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενδεικτικοί τίτλοι σπουδών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που υφίστανται στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τον κλάδο ΠΕ Στατιστικών ανάλογα με τον φορέα πρόσληψης ήταν οι εξής:

  • Πτυχίο Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης ή Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας ή Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Δημόσιας Οικονομικής ή Δημόσιας Διοίκησης ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών ή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης ή Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων ή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας ή Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών ή Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων ή Ναυτιλιακών Σπουδών ή Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών ή Οικονομικής Επιστήμης ή Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης ή Οικονομικών Επιστημών ή Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού ή Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων ή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού ή Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης ή Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής ή Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής.
  • Πτυχίο Στατιστικής ή Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης ή Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών ή Μαθηματικών – Εισαγωγική Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών.
  • Πτυχίο Μαθηματικών ή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή Μαθηματικού Εφαρμογών και Φυσικού Εφαρμογών με κατεύθυνση Μαθηματικού Εφαρμογών ή Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

 

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)