Βιολογικό συσκευασμένο ψωμί, προϊόν αρτοποιίας, πλούσιο σε φυτικές ίνες και χωρίς συντηρητικά παρασκεύασαν φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο μάλιστα συμμετείχε στον Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2015 του Σύνδεσμου Ελλήνων Βιομηχανιών Τροφίμων τον περασμένο Ιούνιο.
Η ομάδα
Το προϊόν ανέπτυξαν οι φοιτητές Δήμητρα Κυριαζή, Μαρία Σιδηροπούλου και Γεωργία Χριστοδουλοπούλου υπό την καθοδήγηση του κ. Θεοφάνη Γεωργόπουλου, Καθηγητή Εφαρμογών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και σε συνεργασία και υποστήριξη με διάφορες εταιρείες.
Συστατικά
Τα συστατικά του ψωμιού είναι το βιολογικό αλεύρι (από βιολογικό σκληρό και βιολογικό μαλακό σίτο), προστιθέμενη φυτική ίνα που είναι η ινουλίνη από αγκινάρα, μαγιά, βιολογικό σουσάμι και θαλασσινό νερό (νερό που περιέχει θαλασσινό αλάτι).
Η καινοτομία του προϊόντος
Η καινοτομία είναι η πλήρης αντικατάσταση του νερού και του μαγειρικού άλατος από θαλασσινό νερό. Το θαλασσινό νερό έχει επεξεργαστεί, αποστειρωθεί ώστε να πληροί τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Η προστιθέμενη ινουλίνη αγκινάρας συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου και του σιδήρου. Η προσθήκη ινουλίνης από αγκινάρα και θαλασσινού νερού δίνει εξαιρετικό άρωμα και γεύση, υπέροχο χρώμα ψίχας και κρούστας. Το ψωμί μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε τρεις ημέρες εφόσον αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος.