Search
Close this search box.

Φυτά: Τα πιο ισχυρά απορροφητικά φίλτρα CO2 της ατμόσφαιρας

tree-01
Είναι σε όλους γνωστό ότι τα δέντρα και τα φυτά αποτελούν ασπίδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σε τι ποσοστό μας προφυλάσσουν, το ανακάλυψαν οι ερευνητές επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Όακ Ριντζ των ΗΠΑ. Στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) δημοσίευσαν ότι έχει υποτιμηθεί η δράση κυρίως των φυτών, σχετικά με το πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν από την ατμόσφαιρα και ότι είναι πολύ περισσότερο από τις έως τώρα επιστημονικές εκτιμήσεις.

Δια μέσου της φωτοσύνθεσης το αέριο CO2 απορροφάται από τα φυτά και με την επίδραση της ηλιακής ενέργειας παράγεται το Ο2. Δεν είναι μόνο τα δέντρα, είναι και οι θάμνοι, το γρασίδι και όλα τα φυτά που με τον μεταβολισμό τους τροφοδοτούν την ατμόσφαιρα με οξυγόνο και την προστατεύουν από τους απειλητικούς για την υγεία ρυπογόνους παράγοντες CO και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων που αυξάνονται κυρίως από την έντονη και διαρκή βιομηχανική δραστηριότητα των ανθρώπων και τις μηχανές ατελούς καύσης.

plants-004

Παρότι έχουν ανακαλυφθεί και εφαρμόζονται διάφορες μορφές εναλλακτικής ενέργειας, για καύσιμα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ούτως ή άλλως, η ποσότητα διοξειδίου που συνολικά θα έχει αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα χάρη στα φυτά τις επόμενες δεκαετίες θα είναι περίπου 1000 δισεκατομμύρια τόνοι, 17% περισσότερο από ότι είχε αρχικά προβλεφτεί.

Η συγκεκριμένη πρόγνωση είναι ένα θετικό νέο ως προς την μελλοντική διαμόρφωση του κλίματος και της ατμόσφαιρας αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει πλήρως τις έως τώρα δυσοίωνες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, διότι, οι παράγοντες που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το κλίμα είναι πολλοί. Παρ’ όλα αυτά, τα φυτά αποτελούν, και θα συνεχίσουν να αποτελούν, έναν από τους πιο ισχυρούς συμμάχους του ανθρώπου κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)