Search
Close this search box.

Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση (ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14)

erasmus2

Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση

ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS
(i) Κινητικότητα για σπουδές
(ii) Κινητικότητα για πρακτική άσκηση

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14

(Επιλέξιμες Δραστηριότητες από 01/09/13 έως 30/09/14)

Περίοδος υποβολής αιτήσεων 1/4/2013 έως 30/4/2013

Η Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων δημοσιεύει την Προκήρυξη για τις δράσεις
(i)      Κινητικότητα φοιτητών με σκοπό τις σπουδές
(ii)     Κινητικότητα φοιτητών με σκοπό την πρακτική άσκηση   (placement)
του προγράμματος Erasmus, για το Ακαδημαϊκό ‘Ετος 2013-14 (και συγκεκριμένα για κινητικότητες που θα πραγματοποιηθούν από 01/09/2013 έως 30/09/2014.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν παρακάτω συνοπτικές πληροφορίες αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής αίτησης και συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Κινητικότητα φοιτητών ERASMUS με σκοπό τις σπουδές ή την πρακτική άσκηση

Στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος Erasmus του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση (LLP), δίνεται η δυνατότητα σε:
(i) προπτυχιακούς,
(ii) μεταπτυχιακούς φοιτητές και
(iii) υποψήφιους διδάκτορες,

να πραγματοποιήσουν, με ταυτόχρονη χορήγηση υποτροφίας,

(a) ένα αναπόσπαστο κομμάτι των σπουδών τους στο εξωτερικό (σε Πανεπιστήμιο με το οποίο ήδη έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) (http://erasmus.uoi.gr/agreenments.html),

ή να πραγματοποιήσουν

(b) τοποθέτηση για πρακτική άσκηση (placement) σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιχειρήσεις, κέντρα κατάρτισης, ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς.

Οι φοιτητές θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε επίσημο πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο οδηγεί στην απόκτηση είτε πτυχίου, είτε μεταπτυχιακού διπλώματος, είτε διδακτορικού διπλώματος.

Επιλέξιμα κράτη για κινητικότητα (σπουδές ή/και πρακτική άσκηση)

–  Οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Ελλάδας)

– Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, και Ελβετία)

–  Οι υποψήφιες χώρες Τουρκία και Κροατία

– Οι Υπερπόντιες Χώρες και Επικράτειες, οι οποίες καθορίζονται στην υπ’ αρ. 2001/822/EC Απόφαση του Συμβουλίου

Οικονομική επιχορήγηση προς τον μετακινούμενο φοιτητή

Το ύψος της μηνιαίας υποτροφίας κινητικότητας φοιτητών ERASMUS (που χορηγεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών μέσω του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) κυμαίνεται, ανάλογα με τη χώρα υποδοχής, από (i) 300€ έως 657€ για κινητικότητα με σκοπό τις σπουδές και από (ii) 401€ έως 845€, για κινητικότητα με σκοπό την τοποθέτηση για πρακτική άσκηση. Το μέσο μηνιαίο ποσό για τοποθετήσεις φοιτητών για πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις ή άλλους φορείς είναι υψηλότερο του αντίστοιχου προβλεπόμενου για περιόδους σπουδών, δεδομένου ότι ο φορέας υποδοχής μπορεί να μην προσφέρει τις διευκολύνσεις (π.χ. διαμονή σε εστίες) που συνήθως διαθέτουν τα πανεπιστήμια υποδοχής (http://erasmus.uoi.gr/mobility13-14/amounts.pdf).

Κριτήρια επιλογής

1ο Κριτήριο:

Επίπεδο γνώσης της γλώσσας (διδασκαλίας) στη χώρα υποδοχής, το οποίο θα αποδεικνύεται με επικυρωμένο τίτλο σπουδών.

2ο Κριτήριο:

Ακαδημαϊκή επίδοση του φοιτητή, η οποία λαμβάνει υπόψη τις εξής παραμέτρους:

i) εκτίμηση της ακαδημαϊκής επίδοσης του φοιτητή μέχρι τη στιγμή της αίτησής του για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus (αριθμός και βαρύτητα χρεωστούμενων μαθημάτων).

ii) μέσος όρος βαθμολογίας, όπως αυτός προκύπτει από την αναλυτική βαθμολογία, μέχρι τη στιγμή της αίτησής του για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus.

Στην περίπτωση που οι αιτήσεις ενδιαφερόμενων φοιτητών είναι πολύ περισσότερες από τις θέσεις που δύναται να χορηγηθούν με υποτροφία, θα ληφθούν υπόψη και τα παρακάτω κριτήρια:

1.       Ο φοιτητής τη στιγμή υποβολής της αίτησής του και αναλόγως με το έτος στο οποίο φοιτά, θα πρέπει να έχει περάσει τα 2/3 των μαθημάτων που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών του.

2.       Επίπεδο σπουδών. Πρόθεση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι να προηγούνται οι φοιτητές που πλησιάζουν στην ολοκλήρωση των σπουδών τους και δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία μετακίνησης, καθώς και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες.

3.       Κίνητρα συμμετοχής του υποψηφίου, όπως διαπιστώνονται από τη συζήτηση/συνέντευξη με τον Τμηματικό υπεύθυνο.

4.       Η άμεση σχέση του περιεχομένου της Πρακτικής Ασκησης με το γνωστικό αντικείμενο σπουδών του υποψηφίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (όπως προκύπτει από τo Training Agreement και τη βεβαίωση – Letter of Acceptance – του φορέα υποδοχής).

5.       Η προστιθέμενη αξία και τα μαθησιακά αποτελέσματα/δεξιότητες που είναι δυνατόν να αποκομίσει ο φοιτητής από την προτεινόμενη Πρακτική ’σκηση (όπως προκύπτουν από τo Training Agreement και τη βεβαίωση – Letter of Acceptance – του φορέα υποδοχής).

Διαδικασία επιλογής φοιτητών

Από τη Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013 έως και την Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 (χωρίς δυνατότητα παράτασης), οι φοιτητές μπορούν να καταθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus, για το ακαδημαϊκό έτος 2013/14.

Στη συνέχεια, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

1.   Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων κατηγοριοποιεί τις αιτήσεις κατά Ακαδημαϊκό Τμήμα και τις αποστέλλει στον αρμόδιο Τμηματικό υπεύθυνο.

2.   Ο αρμόδιος Τμηματικός υπεύθυνος, σε συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς υπευθύνους των Διμερών – Διαπανεπιστημιακών Συμφωνιών,  επιλέγει ή απορρίπτει με έγγραφη αιτιολόγηση και βάσει των κριτηρίων επιλεξιμότητας και επιλογής (όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί στο παρόν) τους φοιτητές που αιτούνται συμμετοχή στο πρόγραμμα.

3.    Ο κατάλογος επιλεχθέντων, επιλαχόντων και μη, αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου (erasmus.uoi.gr) και παράλληλα ανακοινώνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους αιτούντες από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.

4.       Η διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται έως την 31η Μαΐου, ώστε να ενημερωθούν αρμοδίως οι φορείς υποδοχής.

Ώρες ενημέρωσης και συνεργασίας με τους φοιτητές

Οι φοιτητές μπορούν να

(i) ενημερώνονται γενικά για το πρόγραμμα Erasmus από το προσωπικό του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, σε ομαδικές συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται

Από 2 Απριλίου έως 20 Απριλίου 2013 κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 10.00 π.μ στην Αίθουσα Συγκλήτου(2ος όροφος Μεταβατικού Κτηρίου)

(ii) να ζητούν συγκεκριμένες διευκρινήσεις για τις αιτήσεις τους ή να τις καταθέτουν

από 01 Απριλίου έως και 30 Απριλίου, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από 11.00 π.μ. έως 13.30

Ο πλήρης φάκελος με τα δικαιολογητικά υποβολής αιτήσεων κατατίθεται ή ταχυδρομείται (ημερομηνία κατάθεσης θεωρείται η ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου) στη Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων (Μεταβατικό Κτήριο, 2ος όροφος), από 01/04/2013 έως και 30/04/2013.

Από τη
Διεύθυνση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων

πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)