Search
Close this search box.

Με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτει το 98% τών ενεργειακών αναγκών της η Κόστα Ρίκα

 

sustainable_1_lg

Η Κόστα Ρίκα κατάφερε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για 150 ημέρες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2016 αναμένεται να κλείσει με ελάχιστη χρήση ορυκτών καυσίμων και το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούν και άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο…

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την αρμόδια υπηρεσία της Κόστα Ρίκα, πάνω από το 80% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύφθηκε από υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από την γεωθερμική, την ηλιακή και την αιολική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2016 θα κλείσει με τη χρήση ορυκτών καυσίμων να αγγίζει μόλις το 2% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτό μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στους στόχους μας», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Ηλεκτρισμού της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Μανουέλ Ομπρεγκόν. Σημειώνεται πως στόχος της Κόστα Ρίκα είναι η πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2021 και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν οι ισχυρές τροπικές καταιγίδες και τα ηφαίστεια, που αποτελούν τη σημαντική «πρώτη ύλη» για τα υδροηλεκτρική και γεωθερμική παραγωγή ενέργειας.

fuel3

Όπως σημειώνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης η Κόστα Ρίκα είναι μια χώρα με μικρό πληθυσμό, περίπου 4,9 εκατομμύρια και μικρή έκταση, σχεδόν 51.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επίσης έχει περιορισμένη βιομηχανική παραγωγή και άρα οι ενεργειακές της ανάγκες περιορίζονται στην ατομική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Με οδηγό το επίτευγμα της Κόστα Ρίκα, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό να ακολουθήσουν και άλλες μεγαλύτερες χώρες, με ισχυρότερη βιομηχανική παραγωγή, τον ίδιο δρόμο.

«Έχει έρθει πραγματικά η ώρα να καταρρίψουμε το μύθο πως μια χώρα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ανάπτυξης από τη μία πλευρά και της προστασίας του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την άλλη», σημείωσε στον Independent η Μόνικα Αράγια, σύμβουλος καθαρής ενέργειας στη Λατινική Αμερική.

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)