Search
Close this search box.

Λάθη που έχουν μείνει στην ιστορία ως τα πιο καταστροφικά στον επιχειρηματικό κόσμο

1288636859_respond-overview

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας μιας επιχείρησης, παίρνονται εκατοντάδες αποφάσεις κάθε μέρα και όπως είναι φυσικό πολλές επιλογές είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια λάθη που έχουν μείνει στην ιστορία ως τα πιο καταστροφικά στον επιχειρηματικό κόσμο είτε γιατί κόστισαν εκατομμύρια (ή δισεκατομμύρια) σε χαμένα έσοδα είτε γιατί επέτρεψαν σε ανταγωνιστές να αποκτήσουν το πλεονέκτημα δράττοντας της ευκαιρίας.

Εδώ λοιπόν είναι τα χειρότερα από τα χειρότερα …

  1. To 1985 η «coca cola» άλλαξε το brand name της σε σκέτο «coke» και την επί 99 χρόνια απαράλλακτη συνταγή της. Μετά από 400.000 παράπονα και αφού είδε ότι το μερίδιο αγοράς της έκανες βουτιά στο 1,4% τα άλλαξε πάλι όλα ως είχαν μέσα σε 87 ημέρες.
  2. Το 1977 πριν καν ακόμα η ταινία StarWars βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες η εταιρεία FOX έκανε το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία της καθώς πούλησε όλα τα δικαιώματα merchandising στο George Loucas μόλις για 20.000$. Αυτό σήμαινε ότι η FOX δεν είχε το δικαίωμα να εισπράττει ούτε δεκάρα από την πώληση προϊόντων StarWars. Σήμερα τα 2/3 της αξίας των 30 δις της βιομηχανίας StarWars προέρχονται από τέτοιες πωλήσεις.
  3. To 2000 η εταιρεία blockbuster αρνήθηκε την εξαγορά της από την Netflix για 50 εκατομμύρια δολάρια. 14 χρόνια αργότερα η Blockbuster αναγκάστηκε να κλείσει όλα τα 9.000 καταστήματα της ενώ η αξία της Netflix υπολογίζεται σήμερα στα 900 εκατομμύρια $.
  4. Το 1876 η Western Union απέρριψε μια προσφορά ύψους 100.000$ για μια πατέντα που ονομάζονταν τηλέφωνο! H Western Union υποστήριζε τότε μάλιστα ότι το τηλέφωνο ήταν απλά ένα παιχνίδι χωρίς καμία εμπορική και επιχειρηματική αξία!
  5. Στη δεκαετία του 1970 η Xerox δημιούργησε διάφορες επαναστατικές τεχνολογίες πληροφορικής που ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να λανσάρουν στην αγορά, όπως ένας επιτραπέζιος προσωπικός υπολογιστή που ονομάζονταν Xerox Alto και ένα user interface για υπολογιστές που λέγονταν GUI. Το GUI όπως αποδείχθηκε μετέπειτα ήταν ο πρόδρομος των σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων, διότι επέτρεπε στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τις εικόνες και τα γραφικά στον υπολογιστή τους. Στη δεκαετία του 1980, η Apple έδωσε στη Xerox 1 εκατομμύρια £ μετοχών της για να επιτρέψει σε διάφορους υπαλλήλους της Apple (συμπεριλαμβανομένου του Steve Jobs) να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις τους για τρεις ημέρες. Η Apple μετά από αυτό ξεκίνησε να αξιοποιεί όσα έμαθε κατά τη επίσκεψη της στην Xerox για να χτίσει το σύγχρονο προσωπικό υπολογιστή, και σήμερα η εταιρεία αξίζει $ 110 δισεκατομμύρια δολάρια.
  6. Κατά το έτος 2006 η εταιρεία Motorola κυριαρχούσε με 22% μερίδιο στην αγορά των κινητών με τα γνωστά razr. Ωστόσο η εταιρεία αρνήθηκε να επενδύσει στην καινοτομία και να προχωρήσει την ίδια ώρα που τα smartphones έκαναν την πρώτη εμφάνιση τους στα ράφια των καταστημάτων. Όταν η Motorola κατάλαβε το τεράστιο λάθος της και προσπάθησε να φτιάξει smartphone που να μοιάζουν με τα κινητά razr, ήταν ήδη αργά καθώς τα iphone και τα blackberry είχαν ήδη κατακλύσει την αγορά τιμωρώντας την εταιρεία που πήρε την επιτυχία της ως δεδομένη και οδηγώντας την στην αφάνεια.
  7. Το 1962 οι Beatles έδωσαν μια 2ωρη audition για την εταιρεία Deca Records. Μετά από μερικές εβδομάδες η εταιρεία επικοινωνώντας μαζί τους, τους απέρριψε με το επιχείρημα ότι οι τετραμελής μπάντες με κιθάρες ήταν τελειωμένες.
  8. Το 1975 η εταιρεία Kodak έφτιαξε την πρώτη στην ιστορία ψηφιακή κάμερα με πατέντα έτοιμη για μαζική παραγωγή. Παρόλα αυτά δεν έκανε καμία κίνηση φοβούμενοι την απώλεια έλεγχου τους στην κινηματογραφική βιομηχανία στην οποία κατείχαν σημαντικό μερίδιο αγοράς. Όπως αποδείχθηκε ήταν ένα τεράστιο λάθος καθώς άφησε τους ανταγωνιστές της να λανσάρουν πρώτοι την ψηφιακή κάμερα και είδε της πωλήσεις της να κάνουν βουτιά μέχρι ότου τελικά η εταιρεία κήρυξε πτώχευση και έκλεισε το 2012.
  9. Στη δεκαετία του ’90 οι Larry Page και Sergey Brin, ιδρυτές της μικρής αλλά αναπτυσσόμενης μηχανής αναζήτησης που ονομάζεται Google, πλησίασαν τον διευθύνων σύμβουλο της Excite, μιας πολύ πιο δημοφιλής μηχανής αναζήτησης εκείνη την εποχή για να τους εξαγοράσει. Ο Larry και ο Sergey ζήτησαν αρχικά από την Excite 1 εκατομμύριο $, και ύστερα μετά από απόρριψη της πρότασης τους έριξαν την τιμή τους κατά $ 250.000, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μετά από αυτό η Excite αντιμετώπισε μια σοβαρή πτώση των τιμών των μετοχών, και τελικά αποκτήθηκε από την AskJeeves. Η αξία της Google σήμερα αγγίζει τα 340,000,000,000$ και φέρνει σε 60 δισεκατομμύρια $ το χρόνο σε πωλήσεις.
  10. Σήμερα και όσον αφορά την βιομηχανία παιχνιδομηχανών η Nintendo και η Sony θεωρούνται δύο από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές στο είδος. Πριν όμως η Sony εισέλθει στην αγορά αυτή ασχολούνταν για δεκαετίες ως επί το πλείστον με οικιακές ηλεκτρονικές συσκευές. Στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν η Νintendo θέλησε να επεκτείνει τις λειτουργίες μιας κονσόλας παιχνιδιών της προσέγγισε την Sony για συνεργασία. Ωστόσο μετά από κάποιο διάστημα συνεργασίας οι 2 εταιρίες αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους με την Sony να κατασκευάζει την δικιά της πρώτη παιχνιδομηχανή, το playstation! Mε αυτό τον τρόπο η Nintendo δημιούργησε τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της τότε στην βιομηχανία των παιχνιδομηχανών.

Πηγή

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)