Search
Close this search box.

Άντον Τσέχωφ, Ο Γλάρος (30-31/01/2014)

glaros

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 και την Παρασκεύη 31 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 9 μ.μ το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», την χοροθεατρική παράσταση της Ελεονώρας Ηλία «Ο Γλάρος», που είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ.
Η χορογράφος Ελεονώρα Ηλία μιλώντας για την παράσταση, αναφέρει: «Η χοροθεατρική παράσταση “Ο Γλάρος” εμπνέεται από το πρωτότυπο έργο του Α. Τσέχωφ. Αποδίδεται, δε, με αφαιρετικό τρόπο, καθώς χρησιμοποιούμε το σύγχρονο χορό και την υποκριτική, ώστε μέσα από συμβολισμούς να θίξουμε ζητήματα και καταστάσεις, όπως η βασική αλληλένδετη σχέση ζωής-θανάτου, το “ανικανοποίητο” των φιλοδοξιών, οι συγκρουσιακές σχέσεις της οικογένειας και η σχέση παλιάς και νέας φόρμας τέχνης»
Ο Γλάρος , θεατρικό έργο του Ρώσου συγγραφέα Αντόν Τσέχωφ, ολοκληρώθηκε το 1895. Στη σκηνή ανέβηκε για πρώτη φορά το 1896 στο Θέατρο Αλεξαντρίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Με τον “Γλάρο” εγκαινιάστηκε η ιδιότυπη σύνθεση της τσεχωφικής δραματουργίας, όπου τη θέση του ως τότε καθιερωμένου “κεντρικού ήρωα – ηρωίδας” παίρνει ένας όμιλος προσώπων, μια μικρή κοινωνία, με μοιρασμένη ανάμεσα τους τη δράση. Το ύφος του έργου είναι μικτό, μοιράζεται ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία. Ο ίδιος ο Τσέχωφ, χαρακτήρισε το έργο του ως «κωμωδία σε τέσσερις πράξεις».
Ο Τσέχωφ στον “Γλάρο” θίγει τις σχέσεις, τα κίνητρα, την ψυχολογία και τις διεκδικήσεις ανθρώπων που αγαπούν, υπηρετούν ή θέλουν να υπηρετήσουν την τέχνη, μέσω της συγγραφής και του θεάτρου. Γύρω τους περιστρέφονται οι άνθρωποι της καθημερινότητας που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα της ζωής τους.
Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται ως εξής: H Αρκάντινα είναι μια καταξιωμένη και δημοφιλής ηθοποιός του κατεστημένου θεάτρου, συνδέεται με τον Τριγκόριν, έναν επιτυχημένο συγγραφέα. Ο Τρέπλιεφ, ο γιος της Αρκάντινα, αναζητά, κάτω από την “σκιά” της μητέρας του, νέους τρόπους έκφρασης στην ποίηση και στο θέατρο. Παρουσιάζει το πρώτο του θεατρικό έργο στους ανθρώπους που βρίσκονται στο κτήμα, με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη του, την Νίνα. Η παράσταση όμως θα τελειώσει άδοξα.
Η Νίνα θέλει να γίνει ηθοποιός και αποφασίζει να εγκαταλείψει το σπίτι και να ακολουθήσει τον Τριγκόριν.Δύο χρόνια αργότερα, ο Τρέπλιεφ εξακολουθεί να ζει στο κτήμα του Σόριν και να παρακολουθεί από μακριά την προσωπική ζωή και την καριέρα της Νίνας. Η επιδείνωση της υγείας του Σόριν θα φέρει πάλι στο κτήμα την Αρκάντινα και τον Τριγκόριν. Στο ίδιο μέρος, θα επιστρέψει “τσακισμένη”, σαν τον νεκρό γλάρο που κάποτε είχε αποθέσει στα πόδια της ο Τρέπλιεφ, και η Νίνα. Η συνάντηση της με τον Τρέπλιεφ θα συμβάλει στο να δώσει τέρμα στη ζωή του.
Η σύλληψη και η χορογραφία της παράστασης είναι της Ελεονώρας Ηλία. Χορεύουν οι: Λάουρα Τσιάτη, Διονυσία Φειδοπούλου, Άννα Λιόγκα και Ελεονώρα Ηλία. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μιχάλη Αράπογλου, ενώ μουσικά πλαισιώνει την παράσταση ο Γιάννης Κωνσταντής.

πηγή: pkdi.gr

Βάλτε στη ζωή σας οργανικά προϊόντα διατροφής, καλλυντικά υψηλής θρεπτικότητας & βιταμίνες!

Multi-ethnic προϊόντα ανακαλύψτε νέες γεύσεις & συνταγές στις καλύτερες τιμές!

Μοναδικά ταξίδια και οργανωμένες εκδρομές σε όλο τον κόσμο! Ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία!

Με προσφορές για φοιτητές που δεν υπάρχουν!
7€ Ανδρικό 
10€ Γυναικείο (κούρεμα + χτένισμα)